Jos van Immerseel

Jos van Immerseel is pianist, dirigent, onderzoeker, verzamelaar, docent. Muziek in haar vele facetten staat centraal in zijn werk en leven. Zijn belangrijkste leraren waren Flor Peeters (orgel en compositie); Eugeen Traey (piano); Jef Alpaerts (kamermuziek); Lucie Frateur (zang); Kenneth Gilbert (klavecimbel) en Daniël Sternefeld (dirigent). Jos van Immerseel is ook een autodidact organist, retoricus, fortepiano en clavichord speler.

In 1987 richtte hij Anima Eterna Brugge op – een symfonisch projectorkest waarvan de musici spelen op de instrumenten die de componisten in hun tijd kenden en die hen inspireerden tot het schrijven van hun composities. Sinds 2003 resideert Anima in het Concertgebouw Brugge.

Van Immerseel heeft vele jaren lesgegeven aan de conservatoria van Antwerpen, Amsterdam en Parijs en was gastdocent aan de Scola Cantorum Basiliensis (Basel), Indiana University (Bloomington) en Kunitachi College (Tokyo).

Hij werkte ook als gastdirigent met andere orkesten, waaronder het Boedapest Festivalorkest, de Akademie für Alte Musik Berlin, de Wiener Akademie, het Mozarteumorkest en het Beethovenorkest Bonn.

Hij bezit een unieke collectie historische piano’s, die worden gebruikt bij zijn concerten en CD-opnames.

Zijn opnamen zijn verschenen op meer dan 120 CD’s op de labels Sony, Deutsche Grammophon, Channel Classics en Alpha/Outhere. Zijn meest recente piano solo opname is “Piano works of the young Beethoven” (2020). Gerenommeerde tijdschriften als DER SPIEGEL en FONO FORUM publiceerden uitstekende recensies: “De Belg doet een stapje terug en vertrouwt vooral op het effect van de fortepiano in plaats van op technische showeffecten. Juist dit brengt de ‘ware’ Beethoven naar boven.” (Der Spiegel, 12.8.2020).

In 2010 ontving hij de Muziekfeestprijs van de stad Bremen, gevolgd door de Klara Carrièreprijs in 2018. Door de voormalig Vice-Voorzitter van de Vlaamse Regering en de Vlaamse Minister van Cultuur Sven Gatz werd hij onderscheiden met de hoogste onderscheiding voor zijn levenswerk ten dienste van de klassieke muziek in Vlaanderen.