Jos van Immerseel

worldwide representation except Germany, Austria, Switzerland, Poland

Als één van de pioniers van de historische uitvoeringspraktijk in Vlaanderen behoeft Jos van Immerseel nog weinig introductie. Naast bespeler van historische klavierinstrumenten is hij onderzoeker, verzamelaar, docent en dirigent. Muziek in haar vele facetten staat centraal in zijn werk en leven. Tegenwoordig is van Immerseel terug vaker op het podium te zien als solist en kamermusicus, voornamelijk op instrumenten uit zijn eigen collectie.

Zijn meest recente piano solo opname is de driedubbel CD ‘Le clavecin à Paris au XVIIIe siècle’  die in september 2023 verscheen bij Channel Classics / Outhere. Daarvoor verscheen in 2020 ‘Piano works of the young Beethoven’ (Alpha).

van Immerseel bezit een unieke collectie historische klavierinstrumenten, die hem vergezellen bij zijn concerten en CD-opnames. Jos van Immerseel streeft er steeds naar om de muziek uit te voeren op de instrumenten die de componisten in hun tijd kenden en die hen inspireerden tot het schrijven van hun composities.

Zijn programma-aanbod gaat van 18e eeuwse klavecimbelmuziek, over Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Liszt, tot Debussy, Gershwin, Bartok, e.a. op klavieren van bouwers als Clarke, Tröndlin, Erard, Bechstein.

Met kamermuziekpartners als Thomas Bauer (bariton) brengt hij de Liedcycli van Schubert, en met pianiste Ayako Ito werk voor piano vierhandig van Schubert en werken voor twee piano’s van onder meer Debussy, Lutoslawski, Saint-Saëns en Poulenc.

In 2010 ontving hij de Muziekfeestprijs van de stad Bremen, gevolgd door de Klara Carrièreprijs in 2018. Door de voormalig Vice-Voorzitter van de Vlaamse Regering en de Vlaamse Minister van Cultuur Sven Gatz werd hij onderscheiden met de hoogste onderscheiding voor zijn levenswerk ten dienste van de klassieke muziek in Vlaanderen.