Duo Jolente De Maeyer & Nikolaas Kende

Benelux only

Door critici geprezen om hun ‘muzikale symbiose’, ‘doordringende lyriek’ en ‘krachtig maar poëtisch spel’ wordt het duo Jolente De Maeyer – Nikolaas Kende  beschouwd als één van de leidende Belgische kamermuziek ensembles.

Na hun succes in internationale wedstrijden begonnen Jolente De Maeyer en Nikolaas Kende op te treden als solist met alle toonaangevende Belgische orkesten. Hoogtepunten waren de concerttournees van  Beethovens vioolconcerto met Antwerp Symphony Orchestra en Philippe Herreweghe, en van het 2de pianoconcerto met Brussels Philharmonic en Ainars Rubikis.

Concerten door heel Europa volgden. Het duo trad op in vooraanstaande zalen en festivals zoals de Festivals van Vlaanderen, Montpellier, Menton en Praag.

De samenwerking van het duo gedurende meer dan 15 jaar ontlokte enthousiaste kritieken bij de pers die hun uitzonderlijke synergie en harmonie opmerkte.

In het seizoen 2018 maakte het duo zijn debuut in Florida, Vermont, Californië, Washington DC, Canada en Zuid-Afrika.

Hoogtepunten van 2019 waren onder meer het debuut in de ‘Dame Myra Hess Memorial Concerts’ in Chicago, in New York, Nova Scotia, Portugal en Spanje.

Na de bekroning met een ‘Diapason Editors Choice’ van Jolente en de ‘Jonge Solist van het Jaar’ prijs van VRT- Klara, bracht Warner Classics de debuut CD van het duo, ‘Kreutzer Sonate’, uit in 2016. Deze CD won een ‘Gouden Label’ voor beste kamermuziek cd van het jaar van Klassiek Centraal. In 2021 verscheen hun vervolg CD ‘Remains’ bij Evil Penguin Record Classics.

Jolente en Nikolaas volgden hun studie in Londen, Berlijn, Waterloo en München bij artiesten als Augustin Dumay en Elisso Virsaladze.

In 2015 werd Nikolaas docent piano aan het Conservatorium van Antwerpen. In 2018 werd Jolente docent viool aan het Conservatorium van Tilburg en in 2021 aan het Conservatorium van Antwerpen.

Daarnaast gaven ze ook masterclasses in België, Duitsland, Italië, Portugal, Texas, Californië en China.

In 2023 staan Jolente en Nikolaas als duo samen 20 jaar op de planken.