Productie in de kijker: ‘In my end is my beginning’ door Image Mundi

In mei 2018 creëerde IMAGO MUNDI op Operadagen Rotterdam de kameropera In my end is my beginning rond de figuur van Mary Stuart. Voor de muziek tekent de Nederlandse componist Robert Zuidam met naast nieuw werk, ook arrangementen van bestaande muziek.

Trailer :  

De titel “IN MY END IS MY BEGINNING”, verwijst naar onze protagonist, Mary Stuart. Mary Stuart is een heel interessante historische figuur en haar tragische leven en dood was door de eeuwen heen, en tot op de dag van vandaag, een inspiratiebron voor talrijke kunstenaars.

Met al deze verschillende elementen creëren wij een dramatisch concert. Het is zeker niet de bedoeling om haar levensverhaal te vertellen. Wij willen eerder inzoomen op haar getormenteerde innerlijke leven, om zo de complexiteit van de menselijke geest en de universele emoties die haar leven oproept, te verkennen. Het is dus onze bedoeling om, wars van elke historische context, een hedendaags klankbeeld te scheppen dat deze veelheid in zich draagt.

Om al het bestaande muzikale materiaal (R. Schumann, G. Carissimi, Schotse volksmuziek,…) te laten opgaan in één grote, coherente vorm, werken wij samen met componist Robert Zuidam. Hij schrijft ook een nieuwe liedcyclus op de “twintig sonnetten aan Mary Stuart” van nobelprijswinnaar Joseph Brodsky.

De visuele uitwerking van het concept versterkt de emotionele inhoud van de voorstelling, en legt de nadruk op gevoelens van eenzaamheid en onderdrukking, twee belangrijke emoties in het leven van Mary Stuart. De beelden helpen het publiek om zich te identificeren met haar innerlijke strijd en isolement.

De première op Operadagen Rotterdam in mei 2018 werd bekroond met een ***** recensie in de Theaterkrant : https://www.theaterkrant.nl/recensie/in-my-end-is-my-beginning/lore-binon-sofie-vanden-eynde-anthony-romaniuk/

Performers & concept : Imago Mundi: Sofie Vanden Eynde (lute and theorbo) Lore Binon (voice) & Anthony Romaniuk   (piano)

New Music & electronics : Rob Zuidam

Older music by : Schumann, Carissimi, Parker, Donizetti, de Sermisy, Le Roy

Video : Anouk De Clercq & Tom Callemin

Light design : Luc Schaltin

Technician  & sound design : Jo Thielemans

costume design : Lieve Meeussen

Met de steun van de Vlaamse gemeenschap

Uitvoeringen 2018:

DONDERDAG 24 MEI 2018, 19U, Kleine Zaal Schouwburg Rotterdam (NL) PREMIERE

ZATERDAG 23 JUNI 2018, 20U, Landcommanderij Alden Biesen, Bilzen (B) – Belgische preview

Ter gelegenheid van 40 jaar Musica

VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2018, 20U, De Biekorf Theaterzaal, Brugge (B) – Belgische première